Hartinfarct gevolgen

Bij een hartinfarct sterft een deel van de hartspier af. Hierdoor verliest dit deel van het hart zijn pompkracht, wat verschillende gevolgen heeft. Het hart heeft kracht verloren om al het bloed het lichaam rond te pompen.

Lichamelijke hartinfarct gevolgen

Hoeveel de patiënt merkt van de gevolgen van een hartinfarct hangt sterk af van de grootte en positie van het hartinfarct. Een groot hartinfarct zorgt voor meer klachten dan een klein hartinfarct, een hartinfarct in de linker- of rechterboezem heeft minder gevolgen dan een hartinfarct in de linker- of rechterkamer. Over het algemeen zijn de gevolgen van een hartinfarct (snellere) vermoeidheid en sneller buiten adem raken. Toch komt het gelukkig ook vaak voor dat patiënten geen negatieve gevolgen ondervinden van een hartinfarct. Als na een hartinfarct het hart onvoldoende bloed kan wegpompen, ontstaat hartfalen, een chronische aandoening van het hart.

Hartinfarct gevolgen voor dagelijks leven

Een hartinfarct is een ingrijpende gebeurtenis, of het nou een grote of kleine hartinfarct betreft. Niet zelden ontstaat er na een hartinfarct een gevoel van angst, paniek, verdriet en zelfs boosheid. Dit zijn logische gevolgen van een dergelijke ingrijpende gebeurtenis. Wanneer patiënten dermate veel last hebben van zulke gevoelens, is het aan te raden hulpverleners te raadplegen die de patiënt kunnen begeleiden in het proces van verwerken en omgaan met het hartinfarct.

Ook voor personen in de nabije omgeving van de getroffen persoon is het niet gek om zulke gevoelens te krijgen. Het komt zelfs relatief vaak voor dat directe familie meer is aangedaan door de gebeurtenis dan de getroffen persoon zelf. Erover praten met anderen en de getroffen persoon kan een belangrijke stap zijn in de verwerking en omgang met het hartinfarct.